A hagyományos keleti orvoslás szerint testünket MERIDIÁNOK, vagyis energiapályák hálózzák be.

A meridiánok mentén akupunktúrás pontok fekszenek, amelyekről ismert, hogy tű, nyomás vagy hő által stimulálhatóak a klinikai probléma megoldása érdekében. Számos módszert próbáltak alkalmazni, hogy azonosítsák ezeket a meridián pályákat a testben és hogy anatómiai magyarázatot adjanak rá mik is ezek a csatornák pontosan. A kutatások szerint az akupunktúrás pontok és a meridiánok hálózata az interstitialis kötőszövet által alkotott hálózat reprezentációjának tekinthető. A láthatatlan energiacsatornák az érrendszer és idegrendszer mentén futnak, behálózva a tömör és üreges szerveket. Napjainkban már ún. meridián térképen szemléltetik ezeket a pályákat. Az ún. qi vagy chi életenergia áramlik keresztül rajtuk és bármi, ami megbontja a qi zavartalan áramlását, betegséget okoz.

Testünkön több mint 400 akupunktúrás pont, 12 fő meridián csatorna és összesen 20 meridián pálya fekszik. Úgy tartják, hogy a 12 fő meridián pálya megfelel egy-egy szervnek és a test mentén egészen a kézig vagy lábig fut, ahol a legközelebb helyezkedik el a felszínhez. Ezekben a pontokban lehetséges EMC mérőműszerrel, mely alapja az ellenállás mérés, kimutatni a pályákon haladó energiák értékét. Amennyiben a pályán alacsony értékű vagy épp túláramlás jelentkezik, gyulladás, tünet, vagy betegség áll fenn.

A diagnosztika során felmérésre kerül a 12 fő meridián pálya, pontos értéket kaphatsz az ott áramló qi-ről és ezáltal magyarázatot kapsz tüneteid, érzéseid fő okáról.