A pikkelysömör egy krónikus, nem fertőző, recividáló bőrbetegség, amit gyulladásos, lemezes hámlás jellemez. Helyileg főleg a könyökön, térdkalácson, de az egész testen is megjelenhet foltok formájában.

Ezt a posztot egy nagyon kedves vendégem ihlette. Az illető pikkelysömörrel fordult hozzám meridián diagnosztikára, hogy feltárjuk a tünetek valódi okait.
Viszont olyan szinten nem volt ellenállása a bőrének, a szárazságtól és az immunrendszer legyengülésétől, hogy nem tudtam a műszerrel megmérni.

Ennek ellenére feltártuk a lelki okokat és tünetei enyhítésére mind lelkileg, mind pedig fizikailag megoldásokat kerestem szervezetének támogatására.

A pikkelysömör kialakulásának lelki okai:
Régebben egy nagyon kedves tárgytól vagy embertől meg kellett válnia. A pikkelysömör dupla elválásról árulkodik, tehát két vagy akár több emberről van szó. Az elválasztás ténye megakadályozza a testi kontaktust, a személy számára oly fontos érintést, így megjelenik a bőrbetegség.

Mint kiderült, vendégemnél 4 ember elengedésével kellett/kell megküzdenie.

Pikkelysömör a hagyományos kínai orvoslás szerint:
A kínai orvoslásban a BŐR a tüdő és a vastagbél meridiánnal van kapcsolatban. Ez esetben az immunrendszer legyengült, az anyagcsere lassú, a méreganyagok felgyülemlenek a testben, a tápanyagok rossz felszívódása jellemző, mely tovább generálja az immunrendszer gyengülését. Életenergia hiány, gyengeség, kimerültség jellemezheti az illetőt. Kialakulhat légszomj. Gyakori lehet a székrekedés, mely az elenegési nehézségekkel van összefüggésben.

Gyógymódok:
1. Lelki okok tisztázása, elengedés gyakorlása, esetleg kineziológus bevonása.
2. Immunrendszer erősítése:
– Rostdús, növényi alapú táplálkozás a bélflóra helyreállításáért
– Fermentált zöldségek fogyasztása a mikrobiom támogatásáért
– 2-3 l/nap tiszta víz fogyasztása, hogy segítsük a szervezet méregtelenítését
– Több időt tölteni a természetben
– Rendszeres sport bevezetése az anyagcsere fokozásáért, a tüdő meridián támogatásáért, a keringés élénkítéséért.