Ismered azt az érzést, amikor a tested folyamatosan fáradt, kimerült, nincs igazán semmihez kedved, nincs mi motiváljon, bár körülötted lehet minden rendben, Te mégsem vagy jól?

Esetleg fizikai fájdalmaid is vannak, derékfájás, ízületi fájdalmak, hullik a hajad, vagy korán őszül, gyengék a körmeid, fájnak a csondtjaid, állandóan szárad a szád, folyton csak szomjazol, és állandóan sós ételeket kívánsz?

Én ismerem…ez a VESE meridián kifáradása, ami a keleti orvoslásban az életenergia központja. 

A Vese meridián egy YIN energiájú meridián pálya, ami ha kimerül, a yang energia fog dominálni a testben -gyakran jelentkezik izzadás, hőhullám, kedvtelenség, fáradtság, és a fent felsorolt tünetek bármelyike. És hogy még fokozzuk a helyzetet, a tél által leginkább érintett szerv a vese. Tehát most kifejezetten vigyázni kell rá mindannyiunknak.

*Yin-yang

A Hagyományos Kínai Orvoslás egyik alapelve a *Yin-Yang elmélet: ami az egyensúlyt írja le a világegyetemben. Két dinamikus erőről szól, aminek együttműködéséből származik minden. Minden létező dolgot, helyzetet, körülményt le lehet írni ezzel az elmélettel. 

Például:
Yin: sötét – Yang: világos
Yin: hideg – Yang: meleg
Yin: éjszaka – Yang: nappal
Yin: nő – Yang: férfi
Yin: nedves – Yang: száraz

Az egészség egyensúlyát is egyszerűen szemlélteti. Ha a két erő egyensúlyban van, a test egészséges. A testünk belső része yin, míg külső a yang. Például yin a máj, szív, vese, tüdő, csontok, inak, míg a yanghoz köthetők az üreges szervek, a belek, epehólyag, de a bőr is. 

Ha az egyensúly felborul, tehát valamelyik erő dominánsabbá válik szervezetünkben, a másik elgyengül. Ha a yin energia elgyengül, a test meleggé válik, ilyenkor alakulnak ki a gyulladások, láz, verejtékezés. Ha a yang energia csökken, a testben megfázás, hidegség fog eluralkodni. 

Nemcsak az egészségre, de az egyes táplálékok besorolására is igaz ez az elmélet. A keleti orvoslás az egyes ételeket yin vagy yang természetűnek kategorizálja, így az egyes betegségekhez a hozzá megfelelő energiájú táplálkozásbeli előírást szabja ki. Hideg, yin természetű betegségeket -meleg gyógynövényekkel/ táplálékokkal kell erősíteni, a meleg, yang betegségeket pedig hideg gyógynövényekkel/ táplálékokkal.

A vese meridiánt, mint YIN energia pályát a következő ételekkel tudjuk erősíteni:
„Meleg kiadós levesek, teljes kiőrlésű gabonák, pörkölt diófélék, fekete színű zöldségek, gyümölcsök: fekete bab, fekete szezám, fafülgomba, fekete szeder, fekete ribizli, fekete quinoa, párolt téli zöldségek, gumós zöldségek, sós és keserű ízek domináljanak: miso, szójaszósz, köles, árpa, hínár, rozs, zab, quinoa, amaránt, torma, saláta, endívia, cikória gyökér, bojtorjángyökér, zsurló, citrusfélék.”

És most egy kicsit térjünk el a tudománytól…MERT EZ NEM MINDEN. 

Tudom milyen nehéz felkelni így reggelente, amikor az egyetlen cél, hogy túléld a napokat, esetleg találj valami kis örömöt bennük. És táplálkozás ide vagy oda, bár sokat tud segíteni, ha a jó energiákkal tápláljuk a testet, de ha a lélek nincs helyén, veszett fejsze az egész. A legfontosabb lépés, amit meg kell tegyél, amivel kezd az egészet, és megleled a kiutat, ha megkeresed és elkezded azt tenni, amit TE valójában szeretnél. Amit a szíved súg

A belső érzéseid jól reflektálódnak a szemen, az arcon, a hajon, a bőrön…

Szóval Te, aki ezzel küszködsz, hidd el nekem, van kiút, kicsit rögös, kicsit hosszú, de mindent megér ha még egyszer felállsz és elkezded megkeresni Önmagad! Szóval →

“I think you should keep going, just to see what happens.”

Fontos gyógymódok: 

 • Ne légy sokat egyedül!
 • Menj társaságba, a legjobban szeretet mellett tudsz gyógyulni, feltöltődni, olyan emberek mellett, akik úgy szeretnek és úgy fogadnak el, ahogy vagy!
 • Menj ki a természetbe, adj magadnak időt, élvezd ki minden egyes pillanatát, amit ott tölthetsz, próbáld észrevenni az apró szépségeit!
 • Keress olyan programokat, amitől megtelik a szíved, amiben jól érzed magad, amikor nem gondolkodsz azon, mit mondanak majd mások és CSINÁLD tovább, sokszor, mígnem mosollyal kelsz fel reggel!
 • Ne végezz megterhelő fizikai munkát, mert a tested fáradt, hallgass rá, tudja mit üzen!
 • Tápláld a tested hasznos tápanyagokkal!
 • Védd a vesédet a hidegtől!
 • Feküdj le időben!
 • Fogyassz naponta minimum 2l langyos/szobahőmérsékletű vizet.
 • Ne feledd, a boldogságodért Te felelsz!
 • A legfontosabb: SOSEM VAGY EGYEDÜL. Különleges vagy, amire nagy szüksége van a világnak. 

Vigyázz magadra és ha esetleg rám van szükséged, keress nyugodtan!
https://www.natlarabalance.hu/kapcsolat/