Dietetikus hallgatóként egyik kedvenc témám a vitaminok, ásványi anyagok világa, hiszen manapság egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a táplálkozásunkban. Szinte már egyenrangúnak tekintik az élelmiszerekkel, nem csak kiegészítő tápanyagként. 

Igazán már keresnünk sem kell, hiszen szinte minden üzlet polcain megtalálhatók a különböző márkájú csodaszerek.

Amilyen könnyű vitaminokhoz jutni, olyan nehéz eldönteni melyik márkát vegyük meg, honnan tudjuk, hogy az jó felszívódású, egyáltalán használ e bármit, vagy csak a folyadékkal együtt kiürül a szervezetünkből? Egyáltalán mennyit fogyasszunk belőle? Mikor vegyem be, egyek előtte, igyak előtte? Elegendő e az ajánlott mennyiség, okozhatok e kárt, ha azt túllépem?

A válasz nem olyan egyszerű, hiszen minden szervezet egyedi, mindenkinek más-és más hiányok merülhetnek fel, így a mennyiség meghatározása személyre szabott kell, hogy legyen. 

A fenti kérdésekre gyűjtöttem össze neked azokat az információkat, amikre biztosan szükséged lesz, hogy bizonytalanságodat eloszlassuk. 

Jogosan merülhet fel a kérdés benned, hogy miért lettek “hirtelen” ilyen kulcsfontosságúak életünkben a vitaminok, ásványi anyagok? 

Sajnos sem a táptalaj, sem a termesztés nem olyan, mint 40-50 éve. A vegyszerek használatával folyamatosan károsítjuk a termőtalajt, ezáltal a mai földeken termesztett gyümölcsök, zöldségek vitamin és ásványi anyag tartalma jóval megcsappant a 40-50 évvel ezelőttihez képest. A kutatások szerint a manapság termesztett zöldségekben akár 30-50%-al kevesebb tápanyagot tartalmaznak, így körülbelül tízszeres mennyiséget kéne fogyasszunk belőlük, mint 50 évvel ezelőtt. Ezt akár kihívásnak is vehetnénk, de ezzel csak tagjai lennénk az ördögi körnek, hiszen a mezőgazdaság már így is a mennyiséget és nem a minőséget állítja a központba. 

A vitaminok élet(=vita)fontosságú aminok, amik az emberi szervezet harmonikus működésében vesznek részt, elengedhetetlenül fontosak, hiszen hiányuk komoly betegségekhez vezethetnek. Nélkülük az enzimjeink, sejtjeink nem tudnak megfelelően működni. Többségüket szervezetünk nem tudja előállítani, vagy nem elegendő mennyiségben. 

A vitaminokra továbbra is kiegészítő tápanyagként érdemes tekinteni, amik a helyes táplálkozást egészítik ki és pótolják az esetlegesen hiányzó elemeket. Ezzel a fogalommal arra szeretnék rávilágítani, hogy hiába vesz be valaki tonnaszámra táplálékkiegészítőket, ha a táplálkozása és az véletvitele nap mint nap nem kielégítő a szervezet számára. 

Alapvetően két ismert csoportba soroljuk őket: vízben- vagy zsírban oldódó vitaminok.
Lényeges különbségek az alábbiak:

ZSÍROLDHATÓ=zsiradékban oldódó

 • A, D, E, K (könnyű megjegyezni: DEKA)
 • A szervezet tárolni tudja, ezért túlzott fogyasztása káros lehet, ez a hipervitaminózis
 • Hő hatására viszonylag stabilak maradnak, tehát a főzés ált. nem károsítja őket
 • Ne fogyasszuk éhgyomorra! 
 • Bélben szívódik fel zsírokkal együtt!
 • Feladatuk: egyes fehérjék bioszintézise, serkentése.

VÍZOLDHATÓ=vízben oldódó

 • C, B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12)
 • Nem tudjuk tárolni, többségüket pedig előállítani sem, ezért fontos a folyamatos pótlásuk.
 • Túlzott fogyasztásuk által okozott veszély kisebb.
 • Fogyaszthatjuk éhgyomorra, felszívódásuk savas közegben a legjobb.
 • Hő hatására könnyen bomlanak. (forró teába tett citromból kioldódik a C vitamin a meleg hatására)
 • Feladatuk komplex: szénhidrátok, fehérjék, lipidek anyagcseréjében, idegrendszer karbantartásában, immunrendszer megfelelő működésében, bőr-, haj-, köröm állapotában van szerepük. 
 • Felszívódásuk folyadék (víz) segítségével történik!