Az elmúlt évek során egyre nagyobb hangsúlyt kap az ANYAGCSERE kifejezés. Már-már elcsépelt szó a mindennapjainkban.

Az újabb és újabb divatdiéták világában egyre többet használatos az “egészséges anyagcsere” szófordulat, ami félrevezető lehet sokak számára, ezért lássuk mi is a valódi jelentése ennek az egészségügyi hívószónak: 

Az egészséges anyagcsere 

Az anyagcsere a sejtjeinkben lezajló kémiai folyamatok sorozata, amelyek segítenek az elfogyasztott táplálékot (kalóriákat) üzemanyaggá alakítani, felhasználásával és tárolásával pedig életben tartani minket.

Ez az életfenntartó folyamat segít a test regenerálásában, a növekedésben, az energia raktárak feltöltésében, amikor arra szükség van. Egészséges anyagcseréről (pedig) akkor beszélünk, ha a szervezet az anyagcsere folyamán gyógyszerek nélkül megfelelő értékekkel rendelkezik az alábbi öt paraméter kapcsán: 

  • vércukorszint
  • trigliceridek
  • koleszterinszint (HDL)
  • vérnyomás
  • derékbőség

Ezek a paraméterek megmutatják, hogy a szervezet hogyan képes átalakítani az üzemanyagot, hasznosítható energiává. 

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a testünkben zajló folyamatok hogyan működnek, betekintést nyerhetünk abba, hogy az étel, amit fogyasztunk, a testmozgás amit végzünk és az alvás hogyan befolyásolják az egészségünket és a hosszú élettartamot. Ellenőrzésképpen pedig a fent említett paramétereket tudjuk használni. 

A vércukorszint jelentősége

Mint az egyik legfontosabb biomarker, ez az az üzemanyag, ami testünk motorját mozgatja és működését optimális szinten tartja. A vércukor alatt a vérplazmában adott pillanatban megmért, meghatározott glükózt, vagyis cukor mennyiségét értjük. 

A szóban szereplő cukor kifejezés természetesen nem az asztali kristálycukorra vonatkozik, hanem a táplálékokban rejlő szénhidrátokból és zsírokból nyert glükózra. A glükóz egy egyszerű cukor, ami sejtjeink legfőbb energiaforrásaként szolgál. Az agy és az idegrendszer sejtjei nemcsak hogy a glükózra támaszkodnak az energiaszükségletet tekintve, de csak akkor tudnak működni, ha a vér glükózszintje egy megfelelő szint felett marad.

A táplálkozás által napi többször is beviszünk glükóz forrást, ami feldolgozásra kerül a szervezetünkben, így a glükóz folyamatosan ingadozik a nap folyamán, de ami számít az az ingadozás mértéke. Vannak bizonyos ételek, amik gyakori glükóz ugrásokat okoznak a szervezetben, például a cukros üdítők, az édességek, sütik, a szénhidrátban gazdag ételek. Mind a túl magas, mind a túl alacsony vércukorszint káros lehet hosszútávon, a folyamatos vércukor ingadozás pedig a legveszélyesebb.

Ezek metabolikus diszfunkcióhoz vezetnek. A rossz anyagcsere pedig komolyabb krónikus betegségeket eredményez, mint például: 

cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, elhízás, zsírmáj, epekő, PCOS, alvászavarok, köszvény, gyorsabb sejtelhalás/öregedés…stb. 

Glükózszintünk információfolyamként működik, amely betekintést nyújt általános egészségügyi állapotunkba. 

Te tisztában vagy vele, hogy amit legutoljára ettél mit okozott a testedben? 

Tedd fel magadnak a kérdést, fáradtabbnak érzed magad tőle 1 óra múlva? Vajon okoz pattanást a bőrödön a következő napra? Pont elegendőt vagy túl sokat ettél, és zsírként fog lerakódni a testedben? Esetleg plakkokként rakódik le az ereidben és növeli az érelmeszesedés kockázatát? Fog-e ráncokat okozni az arcodon, vagy ősz hajszálakat a fejtetődön? Okoz-e majd fejfájást, esetleg rossz közérzetet vagy szédülést? Esetleg nehezen alszol el éjszaka vagy felébredsz hajnalban?

A kérdések listája hosszú. Mind tudjuk, hogy testünk valahogy működik, de nem tudjuk pontosan hogyan. Viszont a test egy igazán okos rendszer, ami jelez nekünk. Ezeket a jeleket sokszor elnyomjuk vagy észre sem vesszük. 

Igazából minden egy jel: 

  • sóvárgások
  • pattanások
  • fejfájás
  • szédülés
  • rossz közérzet
  • hangulatingadozások
  • elhízás
  • alváshiány
  • meddőség
  • pcos
  • zsírmáj
  • cukorbetegség
  • szív-és érrendszeri betegségek…

Legtöbbször az által választjuk az ételeket, hogy mit hallunk a környezetünkben.

A félrevezető piacvezető marketing kampányok miatt olyan mondatokat elhiszünk, mint:

  • Délután 3-kor normális ha álmosnak érzed magad, igyál egy kis kávét
  • A fogyás titka a kalóriadeficit
  • Egyél valami cukrosat, hogy legyen energiád
  • A gyümölcs smoothiek egészségesek
  • A gluténmentes változatok egészségesebbek, mint a glutént tartalmazók.
  • A zsírszegény változatokat válaszd, ha fogyni szeretnél.
  • A PCOS genetikai betegség, semmit nem tehetsz ellene

Mint azt már sejtheted, a bevitt táplálék igenis hatalmas hatással van a szervezetünkre, befolyásolja a mentális és fizikai egészségünket. Befolyásolja, hogy milyen kedvvel kelünk fel reggel, hogy milyen lesz a bőrünk állapota, hogy lesz-e erőnk sportolni a nap folyamán, és még sorolhatnám….

Az elmúlt években rengeteg kutatás folyt a táplálkozás terén, hogy az egyes ételek milyen hatással vannak a szervezetünkre, mit kéne ennünk és vajon van-e jelentősége, hogy hogyan fogyasztjuk őket. 

Bár a tudomány még nem ért a kérdések végére, egy dologban biztosak a tudósok: 

Szervezetünk fő mozgatórugója a GLÜKÓZ, ha ezt jól működtetjük, az életminőségünk eszméletlen módon tud javulni.

A vércukorszint kérdés tehát egyértelműen mindenkit érint, nem csak a cukorbetegeket. 

Nagyon fontos lenne mindenkinek, hogy szabályozzuk a glükóz szintünket és odafigyeljünk testünk jelzéseire. 

Te nyomon szoktad követni a vércukorszintedet?

Hogy mire érdemes odafigyelni és hogyan szabályozhatjuk a vércukorszintünket megtudhatod a következő blogban.

Olvass tovább!